Airco Midden Nederland

Hoe werkt een monoblock airco?

In ons vorige blog hebben we de drie voordelen van een airco zonder buitenunit, een monoblock airco, op een rijtje gezet. Nu is alleen de vraag: hoe werkt zo’n monoblock airco eigenlijk? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is een monoblock airco?

Met een monoblock airco kunt u de ruimtes van uw woning koel houden op warme zomerdagen, maar ook verwarmen op koude winterdagen. De airco bestaat uit één unit, namelijk de binnenunit. Bij bijvoorbeeld een split-airco heeft u twee units nodig, een binnen- en buitenunit.

Met een monoblock airco is het verstandig om een airco per ruimte te gebruiken, zodat u optimaal kunt genieten van een fijne temperatuur in huis. In de meeste gevallen is een monoblock airco namelijk niet krachtig genoeg om een gehele etage in uw woning te koelen of te verwarmen. Echter, er bestaat ook een monoblock airco met een krachtig vermogen van 4,2 kw. Dat is de Fintek Oslo 4.2 en deze airco kan een oppervlakte van 105m² verkoelen.

Werking monoblock airco

Een monoblock airco beschikt aan de binnenzijde over een eigen koelsysteem. Dit koelsysteem zit niet in een split-airco. Dat is een belangrijk verschil! Een monoblock airco trekt de warme lucht uit een ruimte, zoals een woonkamer of slaapkamer, waarna de lucht langs een warmtewisselaar in de monoblock airco stroomt. Deze wisselaar maakt gebruik van een koelmiddel, wat ervoor zorgt dat de warmte uit de lucht onttrokken wordt. Vervolgens wordt deze gekoelde lucht terug de ruimte in geblazen. 

Een monoblock airco is aangesloten op een luchtkanaal en de opgenomen warmte wordt via dit kanaal afgegeven aan de omgeving. Zo blijft de lucht in de woning gekoeld. Het afgeven van de warmte maakt dat het koelmiddel vloeibaar wordt en terugstroomt in het systeem. Op deze manier hoeft het reservoir met koelvloeistof niet voortdurend bijgevuld te worden.

Afvoerkanalen monoblock airco

Ook bij een monoblock airco is er een afvoerkanaal naar buiten nodig. Hiervoor is geen buitenunit nodig, maar worden er twee gaten in de muur gemaakt. Deze gaten worden netjes afgewerkt met een rooster of bijvoorbeeld een afsluitbare klep. Zo voorkomt u dat er vuile lucht uw woning in stroomt.

Verschillende soorten monoblocks

In de basis wordt een monoblock airco, of airco zonder buitenunit, aangeboden in twee varianten. U heeft de keuze tussen een wand- en vloermodel. De wandairco wordt het meest gebruikt, waarbij de airco net onder het plafond wordt geplaatst. Dit is vaak de meest efficiënte keuze, omdat de warme lucht opstijgt naar boven.

Waarom kiezen voor een monoblock airco?

De meeste mensen kiezen voor een monoblock airco omdat zij in een appartement of flat wonen, en waar dus geen ruimte is voor een buitenunit. Een airco aan de muur, op het balkon of op de veranda is geen gewenste optie. Ook wanneer u in het middelste appartement woont, dan zou de afvoer van uw airco door alle appartementen heen moeten lopen. Dat is helemaal geen optie. 

Naast de keuze tussen een monoblock airco en een split-airco, waarbij zowel een binnen- als buitenunit nodig is, is er ook nog de mobiele airco. Een monoblock airco valt meestal in een hogere prijsklasse dan de mobiele airco, maar is wel goedkoper in verbruik en levert een hoger rendement op. Dat komt doordat er bij een mobiele airco een slang naar buiten geleid moet worden, en veel mensen kiezen ervoor dit via een raam te doen. Hierdoor staat het raam vaak op een kier, wat ervoor zorgt dat er juist warme lucht naar binnen stroomt. Daarnaast maakt een mobiele airco meer lawaai dan een monoblock airco.

De voordelen van een monoblock airco

Een monoblock airco, of airco zonder buitenunit, heeft verschillende voordelen. De voornaamste drie zijn:

  • Geen buitenunit
  • Weinig installatiewerkzaamheden
  • Strak design voor een goede prijs

Meer weten over de voordelen? Lees het hier.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u na het lezen van dit blog benieuwd naar de mogelijkheden van een monoblock airco? Ook voor de herfst en winter is een airco geschikt. Zo heeft u altijd een fijne temperatuur in huis. Neem gerust contact op en ontvang vrijblijvend advies.

Benieuwd wat wij u kunnen bieden?

Onze Fintek aircosystemen koelen, verwarmen, zorgen voor gezonde lucht en een gecontroleerde luchtvochtigheid.